Kinezi grade autoput Banjaluka - Doboj

Bez autora
Aug 24 2011

Direktori "Autoputeva RS" Dušan Topić i kineske kompanije "China road & bridge corporation" Sjue Tidžu potpisali su juče u Doboju predugovor o projektovanju i izgradnji autoputa Banjaluka - Doboj koji bi trebalo da bude završen do 1. jula 2014. godine. Potpisivanje predugovora vrijednog oko 400 miliona evra uslijedilo je poslije tematske sjednice Vlade RS održane u Doboju, a na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bilo razmatranje informacije o dosadašnjim aktivnostima na izgradnji autoputa. Potpisivanjem predugovora napravljen je prvi korak u realizaciji ovog projekta, a slijedi upućivanje zahtjeva Kineskoj izvoznoj banci za dodjelu kredita RS, odnosno "Autoputevima RS". Ta procedura trebalo bi da traje do dva i po mjeseca. Potom će biti potpisan glavni komercijalni ugovor koji će ići na odobrenje u Narodnu skupštinu RS. Pripremni radovi i geološka istraživanja treba da počnu uskoro, a glavni građevinski radovi na autoputu u martu ili aprilu sljedeće godine...

Kinezi grade autoput Banjaluka - DobojDirektori "Autoputeva RS" Dušan Topić i kineske kompanije "China road & bridge corporation" Sjue Tidžu potpisali su juče u Doboju predugovor o projektovanju i izgradnji autoputa Banjaluka - Doboj koji bi trebalo da bude završen do 1. jula 2014. godine.

Potpisivanje predugovora vrijednog oko 400 miliona evra uslijedilo je poslije tematske sjednice Vlade RS održane u Doboju, a na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bilo razmatranje informacije o dosadašnjim aktivnostima na izgradnji autoputa.

- Potpisivanjem predugovora napravili smo prvi korak u realizaciji ovog projekta, a slijedi upućivanje zahtjeva Kineskoj izvoznoj banci za dodjelu kredita RS, odnosno "Autoputevima RS". Ta procedura trebalo bi da traje do dva i po mjeseca. Potom će biti potpisan glavni komercijalni ugovor koji će ići na odobrenje u Narodnu skupštinu RS. Pripremni radovi i geološka istraživanja treba da počnu uskoro, a glavni građevinski radovi na autoputu u martu ili aprilu sljedeće godine - izjavio je premijer RS Aleksandar Džombić.

Istakao je da je ukupna vrijednost projekta oko 400 miliona evra i da je to jedna od najznačajnijih investicija koja se realizuje od nastanka RS.

- Rok za vraćanje kredita biće 15 godina sa trogodišnjim grejs periodom. Kamatna stopa će iznositi između četiri i pet odsto na godišnjem nivou. Kada autoput bude gotov, svi prihodi ići će na račun "Autoputeva RS", jer kineskom partneru ne dajemo koncesiju - rekao je Džombić.

On je naglasio da je kineska kompanija renomirana, da posluje širom svijeta na bazi visoke tehnologije i primjene visokih standarda i da je sposobna da sa građevinskom operativom RS ovaj projekat privede kraju u predviđenom trogodišnjem roku.

- Imaćemo mogućnost da se 2014. godine nađemo na istom mjestu i da prisustvujemo završetku ovog projekta koji je veoma značajan ne samo za dobojski region, već i za cijelu RS. Pored poboljšanja saobraćaja, ovaj autoput omogućiće nove perspektive privrednog razvoja - poručio je Džombić.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović napomenuo je da je u okviru ovog projekta već urađeno mnogo posla.

- Čim kineska kompanija uradi ono što je predviđeno predugovorom, odmah se može preći na realizaciju projekta. Riješeno je 90 odsto poslova u oblasti imovinskih odnosa i na idejnom projektu - rekao je Čubrilović.

Sjue Tidžu je poručio da će se držati datog obećanja i na vrijeme izgraditi autoput.

- Tokom gradnje posvetićemo veliku pažnju lokalnim kompanijama i angažovaćemo ovdašnje radnike - kazao je on.
Topić je istakao da će, kada kineska banka odobri kredit, u RS  biti spremni da zajedno sa kineskom kompanijom veoma brzo krenu sa poslovima na terenu.

Ministri saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević i rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić razgovarali su juče u Doboju sa rukovodstvom "Željeznica RS" o sprovođenju finansijske konsolidacije i realizaciji sporazuma o prekidu štrajka u ovom preduzeću.

- "Željeznice" bilježe porast fizičkog obima posla od sedam procenata u odnosu na isti period prošle godine i na planu finansija, ali troškovi rastu brže od prihoda i to je ono što zabrinjava. Menadžment je prihvatio obavezu da nas u dogledno vrijeme dodatnom analizom upozna s tim šta se može uraditi. Vlada je,RS“odnosno „ što se tiče sporazuma, izvršila sve svoje obaveze - rekao je Čubrilović.

On je ponovio da u preduzeću ima viška radnika i da bi do 1. septembra trebalo da bude gotov prijedlog sistematizacije i racionalizacije radnih mjesta. Čubrilović je istakao da nikada niko nije razgovarao o izmještanju sjedišta "Željeznica" iz Doboja u Banjaluku i da su to spekulacije.

Generalni direktor "Željeznica RS" Dragan Savanović naglasio je da je neophodno smanjiti troškove i povećati prihode.

- Imamo zadatak da u što kraćem roku svedemo troškove na razumnu mjeru. Predstavnici radnika u tom smislu treba da prihvate smanjenje toplog obroka i obaveze firme prema radnicima kada su u pitanju dežurstva, dodaci na uslove rada i drugi izdaci - rekao je Savanović i dodao da bi na taj način mjesečni troškovi bili smanjeni za oko milion maraka.

Sastanci

Džombić je izjavio da Vlada RS planira da učestvuje u projektu poboljšanja snabdijevanja vodom dobojske opštine vrijednom deset miliona evra.

- Već na idućoj sjednici Vlade treba da donesemo odluku kojom će kasarna u Ševarlijama biti ustupljena opštini Doboj. Vlada će izdvojiti 250.000 maraka za sanaciju Medicinske škole u Doboju, a 75.000 za zgradu Srednjoškolskog centra - istakao je Džombić poslije razgovora sa načelnikom Doboja Obrenom Petrovićem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik